ONcoveredCakes

Een muzikaal project waarbij het concept 180 graden wordt omgedraaid! ONcovered heeft een fijne selectie van internationale grafisch ontwerpers uitgedaagd om de leidende rol op zich te nemen en zonder restricties een platenhoes te creëren. Met als doel om aan de hand van het ontwerp een band te formeren, de muzieksoort te bepalen en de muziek te componeren. 

Ton ging deze uitdaging aan en heeft The Album from Cakes: The Wedding ontworpen. Een muzikale bruidstaart met als ingrediënten een mix van verschillende muziekstijlen zoals klassiek, techno, folk, jazz en hip-hop. De taart is opgebouwd uit 5 lagen waarbij elke laag een track van een muzikant vertegenwoordigt met een eigen sound. Samen vormen ze de bruidstaart ‘The Wedding’. En we verzekeren je: je likt je vingers erbij af! 

Uit inzendingen uit onder andere Sydney, Berlijn, Atlanta, Sao Paulo en Moskou bleven er 30 ontwerpen over. En uit deze 30 werden er 5 gekozen die hun ontwerp verder konden uitwerken. En Ton zat daarbij! En van de 5 werden uiteindelijk 3 hoesontwerpen vertaald door muzikanten waaronder... je raadt het al, die van Ton. Wel een heel mooi lijstje om tussen te staan:

- Ton Nieuwenhuis, Borne (Cakes)
- Henning Wagenbreth, Berlijn (Serious Stunts)
- Lionel Avignon, Parijs (the Birdwatchers)

Van de 30 geselecteerde ontwerpen is trouwens een expositie samengesteld die door het hele land heeft gehangen waaronder Noorderslag, Papier Hier en KunstLAB waar de officiële opening was van de expositie. Met dank aan Annabel Jeuring voor de fotografie en Freek de Freak van Bakkerij Koehorst Borne voor de taart. 

www.oncovered.nlEenmaal bij de laatste vijf kon de echte fun beginnen. Bandfoto’s maken voor de volgende ronde. Een paar vrienden werden uitgenodigd om naar de fotostudio te komen waar meerdere taarten op ze lagen te wachten. Niet om lekker op te eten, maar om vol in het gezicht gegooid te krijgen. Er werden diverse toepassingen ontwikkeld om het concept nog duidelijker te maken waaronder backdrops, posters, buttons, T-shirts en een taartenverpakking.

Poster Cakes

Artikel in de NRC

Try-out van de Cakes

Tons band werd geformeerd uit de leden van T99 en Michael Fakesh (voorheen Funkstörung). En ja natuurlijk kregen zij ook een taart in hun gezicht. Na 3 dagen repeteren was de eerste try-out in het Burgerweeshuis in Deventer. Vijf totaal verschillende nummers werden ten gehore gebracht en door onze Ton voorzien van live video, natuurlijk gebaseerd op de diverse lagen van de taarten en de titels van de nummers. Dit smaakte zeker naar meer!

Note: helaas heeft de originele taart het niet overleeft door een brand bij de bakker waar hij ingevroren lag. Hoe rock and roll is dat!