Gemeente BorneMijn Borne 2030

Als eerste gemeente in Nederland liet de gemeente Borne haar inwoners zelf de toekomstvisie van hun dorp bepalen. Een visie van, voor en door de gemeenschap. Een omvangrijk participatieproject waarbij Vanille nauw betrokken was. 

Er werd een regiegroep samengesteld die bestond uit 20 instellingen die de Bornse gemeenschap vertegenwoordigde. Zij hebben 4 scenario's opgesteld aan de hand van 3 bouwstenen: trends, identiteit en ambities. Deze bouwstenen kwamen interactief tot stand. Hierbij kregen de inwoners uitgebreid de mogelijkheid om hun mening te laten horen. Na de vaststelling van 4 scenario's kon iedere inwoner via de website een stem uitbrengen op het scenario van zijn/haar voorkeur. Het winnende scenario werd ‘Dynamische Dorpen’ welke is doorvertaald naar de nieuwe toekomstvisie van Borne.

Wij hebben de gemeente Borne geholpen bij het activeren van de Bornse gemeenschap en daarnaast alle communicatie uitingen verzorgd om dit unieke project tot een succes te maken. En dat werd het, gemeente Borne sleepte namelijk de Galjaardprijs 2011 in de wacht! Zowel de vakjury als de publieksjury kozen voor MijnBorne2030 als meest innovatieve overheidscampagne. De jury roemde de degelijkheid van het project, de goede samenhang tussen oude en nieuwe media en de wijze waarop de gemeenschap aan het woord werd gelaten. “De effectiviteit dwingt respect af voor een doel dat zo ver in de toekomst ligt", aldus voorzitter van de jury Guido Rijnja. 

En dit was nog niet alles, mijn Borne 2030 schopte het, als enige Nederlandse deelnemer, zelfs tot de finale van de European Public Sector Award (EPSA 2011) en kreeg een best practice certificate! Een resultaat waar we trots op mogen zijn!

www.mijnborne2030.nl

 De Bornebox laat de gemeenschap aan het woord

Interviews op straat

Campagne om inwoners te activeren

De 4 voorkeurscenario's

Stembiljet

Boekje toekomstvisie