Van poepveld naar vette shit - 5 ma…

Van poepveld naar vette shit -
5 manieren om een buurt tot leven te wekken

10-03 Geschreven door:

Iedere plek kan tot leven komen en een bruisend centrum worden. Dit leven komt vanuit mensen. Mensen die connecties maken, lachen en belangrijk werk verzetten. Maar dan moeten deze mensen wel het gevoel hebben dat ze kunnen bijdragen aan het vormen van deze straat, markt of buurt. Zonder deze bijdrage komt een plek nooit tot leven. Vanuit deze gedachten zie ik kansen om mijn werkomgeving verder tot leven te laten komen.

Iedere dag loop ik over CeeCee, een creatief bedrijventerrein in hartje Roombeek te Enschede. Niets mis mee. Maar vanaf het begin zijn er enkele kavels leeg blijven staan. Leeg zijn ze waardeloos voor de buurt en fungeren ze vooral als poepveld. Met deze kavels wil ik hernieuwde energie gaan creëren: het is tijd voor een facelift. Door middel van tijdelijke ingrepen en activiteiten kunnen we het omtoveren tot een bruisend centrum. Dat lijkt me ontzettend gaaf voor CeeCee. Een inspirerende plek waar altijd iets gebeurt. Dit is de kans om er vette shit van te maken.

Vanuit deze ambitie hebben wij dit opgepakt met een team van specialisten. We zijn aan het onderzoeken hoe we containers met flexibele functies in kunnen zetten. Hiervoor gaan we in gesprek met bewoners, onderwijs, ondernemers en medewerkers om te horen wat ze zouden willen. Ons doel is om bij te dragen aan de economische ontwikkeling van het gebied. Hiervoor willen we een ontmoetingsplek creëren voor de buurt op het snijvlak van kunst, cultuur, food en recreatie. Hieronder 5 mogelijke manieren waarop de containers ingezet kunnen worden om deze economische ontwikkeling te bereiken. 

1 Landmark

Een eyecatcher die direct de aandacht trekt door opvallende architectuur. Een unieke plek waar toeristen een rondje voor om lopen. Zo worden inwoners extra trots op hun buurt.

2 Stadstuin

In samenwerking met AOC ontwikkelen we een stadstuin. Een prachtig stuk groen midden tussen de stenen. Even helemaal weg van de sleur en tot rust komen. De container kan ingezet worden als open bibliotheek of slow food standje. Het hele project is een voedingsbodem voor talent, dit door de samenwerking met het onderwijs.

3 Playground

Iets nieuws voor de kinderen en jongeren in de buurt. Een creatieve speelplaats die uitnodigt tot experimenteren. De containers bieden een thuis en een kapstok voor de speeltoestellen. Daarnaast dient het voor jong talent als podium en een plek om te oefenen.

4 Tijdelijke werkplekken

Om de lijn met het omliggende bedrijventerrein door te zetten, worden de containers ingezet als flexibele werkplekken. Voor ondernemers, professionals en studenten. Kleine containers voor focus en om werk gedaan te krijgen. Grote containers voor samenwerkingen, spontaan en gepland.

5 Learning

ArtEZ Enschede wil meer ruimte, Saxion wil nog meer aansluiting met de praktijk en CeeCee wil meer leven op het terrein. Door ruimte te faciliteren voor ArtEZ en Saxion worden opleiding en praktijk letterlijk aan elkaar verbonden. Denk aan aan ateliers, werkplaatsen, exposities en studieplekken.

We willen alles vorm geven vanuit bijdragen van geïnteresseerden. Dus als je enthousiast wordt, ideeën hebt of mee wilt denken, laat hieronder van je horen!

Vanuit Vanille zijn we vanaf het begin betrokken geweest bij de identiteit van CeeCee, CeeCeeCenter en de nieuwe creatieve broedplaats The Cee Spot.

Lees hier de basisopzet van het plan.

Vanille is een ontwerpbureau gespecialiseerd in identiteiten en beleving. Met gevoel voor materiaal, ambacht en techniek geven wij vorm. Ons werk geeft smaak, prikkelt zintuigen en raakt.

Proef hier van ons werk of lees hier alle blogs.